Wij zijn Paul en Marjan  Kort en hebben sinds 1992 Siamezen en Oosters kort-haren gefokt, in bijna alle voorkomende kleuren effen en tabby's met en zonder zilver.

Sinds 2019 zijn wij gestopt met fokken . .

 

 

 

Lees de laatste update over de erkenning van de Siamees/Balinees met wit

hier

 

 

 

Hoe het allemaal begon:

In 1990 bracht onze oudste dochter een lilac point siamees poesje thuis. Kincora's Daisy. Onze eerste reactie was dat we het maar een mager beestje vonden met vleermuis oren. M.a.w: rond uit lelijk!! Tja,ik kende alleen maar de huis/tuin en keuken katten die altijd lekker rond en bol zijn..Maar al gauw raakte ik verknocht aan het aparte karakter en haar "hondse "aanhankelijkheid. Natuurlijk moest er een 2e komen en ach,wat zou het leuk zijn om eens een keer een nestje te hebben. Dus lieten wij ons registreren en vroegen wij een cattery naam aan.Waarom nu Release??? In die tijd speelde er een musical in de plaatselijke schouwburg die het wanbeleid van de Nederlandse kinderbescherming aan de tand voelde. Dit heeft ons dusdanig aangegrepen dat wij de naam van die musical als cattery naam wilde hebben..En zo werd cattery Release geboren.......

 

 

 
 
 

Helaas...ons eerste nestje ging helemaal fout,want Daisy bleek aan katten leukemie te lijden en is dan ook jong gestorven. Katten leukemie ( Felv) is besmettelijk en na al onze katten getest te hebben ( wij hadden toen 5 katten) bleek onze Nikita ( Blue Point Siamees)ook besmet te zijn. Ook zij is jong gestorven. ( zie memoriam pagina) Ter controle werden de overgebleven katten na 3 maanden nogmaals getest  ( volgens protocol bij een leukemie besmetting) en gelukkig waren zij negatief en is de infectie niet verder uitgebreid. Na alles verwerkt te hebben en het verdriet een plekje gegeven te hebben,probeerden wij nogmaals een nestje te fokken met Assepoester van Rotha Kaddisch, een seal point siamees poesje wat wij gekocht hadden in Breda. Dit ging prima en gaf zij het leven aan 5 schattige siameesjes. Ons A nestje..   Nadien zijn er nog vele Release kittens geboren. Wij hebben in al die jaren ontzettend veel lieve mensen ontmoet, fokkers alswel liefhebbers.. Natuurlijk zijn er ook minder positieve ervaringen geweest met mensen,maar dat hoort bij het leven.. Hopelijk zullen wij nog lange tijd mooie en lieve Release kittens voortbrengen en mensen gelukkig maken met dit schitterende ras......

 

 
 

Wij begeleiden ook beginnende fokkers met raad en daad als zij dat wensen,want na jaren van ervaringen,kan je veel goeds doen bij beginnende fokkers. Ons uitgangspunt is open en eerlijkheid naar elkaar toe en geven wij in alle eerlijkheid alle informatie die men maar wil hebben betreffende onze katten,bloedlijnen en fokbeleid.

 

 

 
 
 

Balinezen en Oosters Langhaar:

Het halflangharige ras Balinees en Oosters Langhaar ( ook wel Mandarins genoemd) is nog niet zo bekend als de siamees/oosters korthaar. Zij verdienen het om wel die bekendheid te krijgen. Het is een prachtig ras en vergt absoluut geen intensief onderhoud. Dat is een wijd verbreid misverstand. Een Balinees/Oosters langhaar is qua karakter en bouw identiek aan de Siamees/Oosters Korthaar. Zij worden ook onderling gekruist. Het enige verschil is de vacht. Een Balinees/Oosters langhaar heeft een halflange sluike vacht met een pluimstaart. Zie onze BB en Lucca Galerij Pagina

 
  Foreign White Siamees en Oosters Wit

 De Foreign White Siamees is een van de prachtige variŽteiten die er zijn,net zoals de witte oosters kortharen .Het verschil tussen siamees en oosters wit is vaak de oogkleur met of zonder kopvlek. Wij hebben op dit moment een Foreign White Siamees kater ( castraat) . Omdat katten met een witte vacht een verhoogde kans hebben op doofheid worden alle witte kittens bij ons getest op hun gehoor vůůrdat zij naar hun nieuwe eigenaren gaan. U kunt meer lezen over de gehoortest op de volgende pagina:

gehoortest.

 

 

 
 
 

De Siamees met wit

 

De Siamees met wit is bij sommige ( onafhankelijke) verenigingen nog niet erkend. Cattery Release heeft de strijdbijl ter hand genomen om deze variŽteit erkend te krijgen. U kunt daar meer over lezen

 

 

 

Informatie over de oosterling in al zijn kleuren en vacht alsmede de geschiedenis van het ontstaan van de verschillende oosterse rassen kunt u vinden op de "ras info "pagina .

 

 

 

 

 
   

 

 U kunt hen vinden op onze cattery links pagina.

 

 

 
 
     
  Onze poezen en kater lopen vrij rond in huis en in de tuin.Katten in kooien is iets wat wij verafschuwen. Ook de kleintjes worden geboren en groeien op in huiselijke kring,zodat zij direct al wennen aan alle geluiden,die nu eenmaal in een huishouden horen.Het apart zetten van nestjes vinden wij  niet bevorderlijk voor hun socialisatie. De katten hebben onze tuin ter beschikking,die volledig is afgezet . Zo kunnen zij van het zonnetje genieten zonder het gevaar van verkeers ongelukken en/of ziekten.
 

 

 
   
  Alle kittens worden( indien mogelijk) door ons naar hun nieuwe baasje gebracht,uiteraard op de leeftijd van 13 weken en/of het kitten een gewicht heeft van 1 kilo. Dit geld ook voor kittens die naar het buitenland vertrekken. De kittens zijn dan volledig geŽnt en ontwormd en gechipt. Kittens met een uitsluitend witte vacht zijn dan ook op hun gehoor getest. Wij staan garant voor hun gezondheid en karakter en zullen dat ook contractueel vastleggen. Wij willen ook benadrukken dat alle potentiŽle kopers gescreenend worden en een contract moeten ondertekenen. Helaas bleek dit in het verleden wel nodig te zijn.

Click hier voor het contract en de voorwaarden

Hopelijk begrijpt u onze strenge regels,maar dit alles is voor het welzijn van onze katten die met veel liefde en zorg zijn geboren en groot gebracht. Wij verwachten en eisen dat dit ook in hun nieuwe thuis zal voortgezet worden.

   

 

Indien u op zoek bent naar een kitten(siamees,balinees,oosters korthaar of oosters langhaar/ mandarin) kunnen wij u misschien verder helpen.Wij kennen vele verantwoordde fokkers die, net als wij, met veel liefde, zich wijden aan deze oosterse rassen waarbij gezondheid en karakter voorop staan.Soms zijn er ook volwassen Siamezen / Oosterlingen die voor herplaatsing beschikbaar zijn. Zij worden meestal herplaatst tegen castratie,ent en chip kosten , onder dezelfde voorwaarden als de kittens.Indien u interesse heeft in een volwassen Siamees / Oosterling kunt u altijd informeren voor beschikbaarheid,of een kijkje nemen op onze Galerij Pagina. Ook als u vragen heeft over onze katten kunt u altijd een mailtje sturen. Wij staan u graag te woord.

 

 

 
 

 

 
 

 

 
   

 

Fotobewerking

Alle foto's op deze website zijn bewerkt door Marjan Kort. 

Wij hopen dat u veel plezier beleeft van uw bezoek aan onze website. Hopelijk komt u nog eens terug want deze website wordt praktisch dagelijks bijgewerkt.