Artikel

De Siamees met wit en de strijd voor erkenning

Door Marjan Kort

 

Eind 2002 kwam ik voor het eerst in aanraking met de Siamees met Wit. Ik bracht mijn Havana poesje, The Oriental Express Geneva voor dekking bij de Bicolour zwart/wit kater Tassam’s Tom Boy Felides Vivres, toen nog woonachtig bij Yvonne Kleijn. Daar liepen een paar Siamezen met wit rond en ik moet eerlijk bekennen..ik moest er heel erg aan wennen. Maar zoals bij elke fokker, prikkelde het mijn nieuwsgierigheid. Waar kwam deze kleurschakering vandaan en hoe zat het allemaal genetisch in elkaar? Yvonne Kleijn heeft mij ingewijd en vele vragen beantwoord, waarvoor ik haar nog steeds erg dankbaar voor ben. Er is inmiddels al erg veel informatie te vinden op het Internet over de genetica van de kleurvererving, maar toen was dat zeker nog niet het geval. Maar goed, terug naar het begin. De dekking was een feit en het nestje werd geboren . Helaas geen bicolours maar wel een seal point Siamees en diverse Havana’s en Ebony’s ( alle zonder wit). Uiteraard werden er keurig stambomen aangevraagd en alle kittens kregen dan ook netjes hun stamboom, behalve mijn seal point Siameesje. Zij kreeg een stamboom met een “Fokverbod”. Na de diverse telefoontjes gepleegd te hebben bleek dus dat Siamezen nakomelingen uit een bicolour kater niet verder mochten in de fok. Of ze wel of niet wit hadden in de points, dat maakte niks uit.

Tja,dat was tegen het zere been ,dus ging ik mij oriënteren op andere verenigingen die onafhankelijk waren. Al gauw bleek dat er een groot verschil zat tussen het ene en het andere stamboek terwijl ze toch allemaal aangesloten zijn bij de FNK. Omdat ik weigerde mijn Seal Point Siamees uit te sluiten voor de fok, ben ik na jaren  trouw lid te zijn geweest van Neocat, overgestapt naar de NVVK, waar ik een keurige stamboom kreeg voor mijn Seal Point Siamees.

Vanaf die tijd ben ik me verder gaan verdiepen in de hele situatie over het standpunt van de diverse onafhankelijke verenigingen en het standpunt van de FNK. De website van laatst genoemde is bijzonder duidelijk op dat punt, maar bij de diverse verenigingen des te minder.

Ik zal daar niet verder op ingaan in dit stukje, want dan wordt het een geschreven “soap”.

Van de diverse fokkers vernam ik de ontevredenheid over het stamboekbeleid van hun vereniging t.a.v de bicolour en de Siamees met wit en werd er duidelijk aangegeven dat er over gestapt werd naar de FIFe, zodra deze de Siamees met wit had erkend. Eeuwig zonde vond ik dat want de meeste OAH verenigingen deden en doen goed werk, als ook de FNK.

En inderdaad, de FIFe erkende de Siamees met wit onder de naam Seychellois en de grote overloop was begonnen. Dit alles ( in het kort weergegeven) heeft mij ertoe aangezet om de strijd voor de erkenning van de Siamees met wit te starten. Begin 2006 ben ik begonnen met het verzamelen van de diverse Siamezen fokkers die mee wilden werken aan de erkenning.

Inmiddels is het aantal opgelopen tot 10 geregistreerde fokkers die alle lid zijn van de diverse OAH verenigingen aangesloten bij de FNK en natuurlijk zijn er in die tijd al heel wat mooie Siamezen met wit geboren. Langzaam druppelen er meer fokkers binnen zodra het bekend werd dat deze ontwikkeling gaande was. Als u dit leest is de aanvraag “Toestemming voor het fokken van een nieuwe variëteit”ingediend bij het FNK. Dit volgens het protocol van de FNK. Of het mag lukken, kan en mag ik niet voorspellen, maar aan inzet van de indienende fokkers zal het zeker niet liggen. De komende periode zullen er nog heel wat Siamezen met wit geboren worden en ook fokkers zullen zich langzaam gaan verenigen om ons doel,t.w de erkenning van de Siamees met wit,te realiseren.

Indien u als geregistreerde fokker bent aangesloten bij één van OAH verenigingen die weer aangesloten is bij de FNK én indien u mee wilt meewerken aan de erkenning die deze variëteit ook verdient, meld u zich dan aan bij Marjan Kort, email: catteryrelease@chello.nl  Telefoon: 0320-845046. 06-25012388. Het is een cliché maar wel waar, Samen staan we sterk.

 

Terug